Ha jön a tél, az erdei fenyő nem hiányozhat a házi patikából

Mire van szükségünk a téli időszakban?

A hideg évszak bizony bővelkedik kihívásokban, nem csak ami a testünket, hanem ami a lelkünket is illeti. A hideg, borongós, napsütésben szegény napok, a hosszú éjszakák megterhelik az immunrendszert és erőteljesen rontják a kedélyállapotunkat is. Ehhez jönnek hozzá a nem várt vendégek (vírusok és bacilusok), amelyek bizony gyakran megkeserítik, főleg a közösségbe gyakran járók életét.

45821169_l.jpg

A fentiekből világosan látszik, hogy a téli időszakban mindannyiunknak három dologra van szüksége: az immunrendszer erősítésére, a kedély javítására és az elkerülhetetlen felső légúti betegségek gyógyítására.

Mit adhat nekünk az erdei fenyő (és más fenyőfajták is)?

Hihetetlen, de az erdei fenyő minderről gondoskodik! Mintha a téli mesék állandó szereplője, a karácsony legfőbb motívuma pont arra szolgálna gyógynövényként, hogy támogasson bennünket a nehéz periódus során.

A fenyő különféle részeit többféle formában is feldolgozzák, hogy aztán az egészségünket szolgálják ezek a készítmények. A tavasszal gyűjtött, szárított fenyőrügyek teaként elkészíthetőek, de alkoholban vagy mézben áztatva kifejezetten köhögés ellen lesznek nélkülözhetetlenek.

A fenyőkéreg-tea magas C-vitamintartalmú, de a fiatal hajtásokból készülő nedű is gazdag vitaminokban. A hidegen eltett cukros szirupban ezek a vitaminok hiánytalanul megőrződnek, így a betegség idején elősegítik a gyors talpra állást.

A fenyőolaj a tűlevelekből készül. Mivel illó összetevőkben gazdag, párologtatásra és fürdővízbe is használatos, de krémek összetevőjeként, vagy önmagában masszázsolajként is nagyon hasznos. Köptető, köhögéscsillapító, nyákoldó, fertőtlenítő, csökkenti a gyulladásokat. Csípésekre kenve gyorsan csillapítja a viszketést.

Mind a tea, mind az illóolaj oldja a feszültséget, csökkenti a borús hangulatot. Érdekes, hogy enyhíti azokat az érzelmeket, amelyek elszeparálnak bennünket az embertársainktól (pl. lelkiismeret-furdalás, bizalmatlanság), oldja a belső magányosság-érzést, és a természetes gyógyítás hívei szerint pont ezek okozzák a téli felső légúti megbetegedéseket a lelki oldalon.