Rózsaszirom külsőleg és belsőleg

Ha rózsaszirmokról esik szó, az első dolog, ami az eszünkbe jut a vörös szirmokkal teleszórt nászi ágy, vagy esetleg az Amerikai szépség híres kádas jelenete. A rózsa, mint szimbólum a szerelem, a szépség, ugyanakkor a diplomatikus hűvösség és a háború szimbóluma is. Talán az egyik legrégebbi virágos növény, amely kíséri az ember életét: egyes feltételezések szerint már 35 millió évvel ezelőtt is nyitották már szépséges virágaikat a Nap felé ezek a csodálatos és sokoldalú növények.

26749024_m.jpg

Az egyik legkorábbi illatszer a rózsaolaj volt, amelyet a szirmokból a mai napig vízgőz-desztillációval állítanak elő. Gondoltad volna, hogy három tonna rózsasziromból lehet 1 liter rózsaolajat előállítani? Így nem csoda, hogy csak a legnagyobb termelő országok foglalkoznak vele. Illatszerként napjainkban már nem olyan népszerű, de egy dolgot érdemes figyelembe venni a megítélése során: a rózsa olaja tartalmaz minden olyan gyógyhatást és tulajdonságot, amelyekről a későbbiekben szó lesz.

Drága kincs!

A rózsavíz annyira értékes gyógyhatású esszencia volt a XVII. század Franciaországában, hogy akár fizetni is lehetett vele.
Persze akkor az előállításához szükséges munka, és ebből következően a nehéz hozzáférés határozta meg az értékét, de ha a hatását nézzük, akkor sem lenne csoda. Hiszen bőrtisztító és tonizáló tulajdonságai mellett nagyszerűen csökkenti a gyulladásokat, és alkalmas olyan krónikus és nehezen gyógyuló bőrbetegségek kezelésére, mint az ekcéma. Gyulladáscsökkentő hatását a szájápolásban is alkalmazzák, elmulasztja a fogínyvérzést, és az aftát. Rózsavizes borogatással élénkíthetjük a fáradt szemet, míg bőrtápláló tulajdonságai révén a szemkörnyéki karikáktól és ráncoktól is megszabadulhatunk. 

Ne csak vázában vigyük be a konyhába!

A rózsa többféle formátumban is főszerepet tölt be a virágkonyha berkeiben. Sokan ismerjük a bolgár vagy török lokumot (szilárd lekvárszerű, nagyon cukros, rózsaillatú édesség), esetleg találkozhattunk már kandírozott rózsaszirmokkal. Manapság már szörp, szirup, lekvár formájában is megkóstolhatjuk ezt a nem csak illatos, de bátran fogyasztható virágot, hiszen számtalan recept kering a neten ezek elkészítési módjairól. 

Talán furcsán hangzik, de a szakértők szerint kiváló a rózsa meglepő íze a zöldsalátákban, rizsben vagy savanykás limonádékban, gyümölcsös- virágszirmok teakeverékekben is.

A rózsa elfogyasztva nyugtató és lazító, enyhíti a görcsöket, oldja a szorongást mind fizikai, mind lelki szinten. Gyulladáscsökkentő hatása természetesen belsőleg is érvényesül. Idegnyugtató hatóanyagai elmulasztják a fejfájást, de jótékonyan hatnak szédülés és stresszes szívproblémák esetén is.