A cickafark a nők legjobb barátja

Biztos, hogy te is találkoztál már ezzel a mindenfelé növő fehér ernyős virágú, szerény de szívós növénnyel. A kislányok ebből fonnak koszorút, mintha éreznék, hogy szükségük lesz a későbbiekben is a támogatására. A cickafark széles gyógyító spektrumával egy nő életútjának szinte minden bajában a segítségére lehet.

44559315_m.jpg

Női bajok, menstruációs problémák

A cickafark görcsoldó hatása teaként és meleg borogatásként is jó szolgálatot tehet nehéz, terhekkel járó menstruáció során. Teához egy csapott evőkanál szárított teafüvet forrázzunk le 2,5 dl vízzel, a borogatáshoz való főzet ennél sűrűbb kell, hogy legyen: 4 púpozott evőkanál szárított teafüvet 6 dl vízzel forrázzunk le. 

A különféle hüvelyi fertőzések esetén cickafark ülőfürdőt javasolnak a fitoterapeuták. A cickafark antibakteriális és antimikrobális hatása gyulladáscsökkentő, nyugtató, nyálkahártya-regeneráló hatásával párosulva rendkívül hatékonyan segít túl a kellemetlen tünetekkel járó betegségen.

Hormonális változások idején

A női szervezet az életútján is és havonta is folyamatos hormonális változásban van. A havi ciklus lüktetése a tinédzserkor elején kezdődik és az ötvenes éveinkre eső változó korral ér véget. A cickafark fitoösztrogénjei természetesen nem hormonok, hanem olyan vegyületek, amelyek ösztrogénként képesek viselkedni amikor arra van szükség, és progeszteronként viselkednek, ha ösztrogén-túltengés lehetősége áll fenn.

Ez a hatás teszi alkalmassá a cickafarkot arra, hogy szerepet vállaljon a hormonális változások gördülékenységének támogatásában, illetve a hormontermelés harmonizálásában. Nagyon is jól jön ez a hatás nehéz, szélsőséges tünetekkel járó, rendszertelen menstruáció idején, fogantatás előtt, szülés után és a változókorban, egyéb esetekben amikor a hormonális egyensúly felbillen a szervezetünkben.

Szélsőséges esetek

A cickafark segítséget nyújthat daganatok, miómák kezelése során is. Nem csak a közvetlenül kifejtett hatásai miatt javasolt az alkalmazása, hanem májtisztító-regeneráló, epe- és májműködést segítő, antioxidáns, méregtelenítő, általános roboráló és gyulladáscsökkentő hatásai miatt is.