Ápolás zöld teával kívül-belül 1.

A zöld tea a fekete tea után következő legnépszerűbb teatípus. Nagyon sokan tudják, hogy magas antioxidáns-tartalma miatt nagyon jó immunerősítő, védi a szív- és érrendszert. Azzal is sokan tisztában vannak, hogy van koffeintartalma, és bár ez harmada a fekete teáénak, a felszívódása lassúbb, így az általa nyújtott élénkítő hatás kiegyensúlyozottabb és tovább is tart. 

48996915_m.jpg

Azt azonban kevesen tudják a zöld teáról, hogy tartalmaz egy katekhin nevű polifenolt, amely kiemelkedően antikarcinogén, azaz daganat-ellenes hatású. Statisztikai adatok igazolják ezt a hatást, hiszen az egyik fő termőhelyén, Japánban igen magas cigarettafogyasztás mellett igen alacsony a tüdőrákosok száma. A katekhin elfogyasztva és bőrre kenve is hatásos, így például napozókrémekbe vagy napozás utáni ápolószerekbe vegyítve csökkentheti a bőrrák kialakulásának kockázatát.

A zöld tea gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is. C-vitamin tartalma a citroméval vetekszik (emiatt is fontos, hogy elkészítéskor nem forrásban levő vízzel kell leönteni, hanem alacsonyabb hőmérsékletűvel), B-vitamin tartalma egy felnőtt ember igényének 10%-át fedezi. Fluor-, mangán-, magnézium-, kálium-tartalma segíti a szervezetünk egyensúlyának biztosítását. 

A zöld tea egyik legfontosabb jellemzője, hogy harmonizálja a szervezetünk folyamatait. Így az anyagcserét, a zsírháztartás működését, a vese, epe munkáját (megelőzi a kövek kialakulását). 

Érdemes rá odafigyelni, hogy a zöld tea elkészítésénél a vízforraláshoz fém edényt, a teakészítéshez azonban csak porcelán vagy üveg kannát használjunk. Az előbbi a víz garantált tisztasága, az utóbbi pedig a teából kioldódó anyagok oxidációjának megelőzése miatt fontos. A vizet 70 fokosan öntsük a teára (forralás után hagyjuk visszahűlni), az igazi szertartás szerint kétszer kell átönteni a leveleken, mielőtt 1-3 percig ázásra helyezzük őket a teavízbe. Az egyszer használt tealeveleket nem érdemes kidobni, hiszen a következő forrázáskor más hatóanyagok oldódnak ki és ennek köszönhetően az íze is más lesz.

A következő részben a zöld tea bőrünkre gyakorolt hatásairól és fajtáiról írunk még!