Ápoljuk az arcunkat salátával!

Talán a sokszorosan díjazott, megboldogult Ilcsi néni, azaz Molnár Dánielné kezdte el felhívni a figyelmünket pár évtizeddel ezelőtt arra, hogy a fűben-fában orvosság kifejezés nem csak a gyógynövényekre érvényes, hanem a haszonnövényekre is. Ilyen többek között a paradicsom, amely gyulladáscsökkentő hatásáról nevezetes, és az uborka, amely a zsíros bőr nagy barátja pórusösszehúzó hatása révén.

9049304_m.jpg

Nézzük meg részletesen, hogyan alkalmazhatjuk ezeket az otthoni bőrápolásban!

Uborka

Saláta készítésekor édesanyám mindig kezembe nyomta az uborka levágott száras végét, hogy töröljem át vele az arcom. Valóban, ez a legegyszerűbb felhasználási mód, illetve az, amikor két szelet uborkával a szemünkön lepihenünk húsz percre. Az uborka hatóanyagai már ilyenkor is tisztítják és tonizálják az arcbőrt, hidratáló hatásuk eltűnteti a ráncokat, miközben más összetevők jótékonyan összehúzzák a pórusokat.

Az uborkás arcpakolás azért jó, mert különféle kiegészítőkkel fokozhatjuk az összhatást. Hámozzuk meg és reszeljük le az uborkát, majd nyomkodjuk ki a levét. Tegyünk hozzá pár csepp citromlevet vagy almaecetet, sárgarépa-olajat, olíva olajat, esetleg pár csepp mézet (ugye látjuk, hogy ezek egy finom saláta további összetevői!). Kenjük fel az arcunkra, hagyjuk ott 15 percig, majd mossuk le és hidratáljunk.

Paradicsom

A paradicsomot is a fentebb említett több lépcsőben használhatjuk. A paradicsomos arcmosás azt fedi, amikor a félbevágott paradicsommal addig kenegetjük az arcunkat, amíg el nem fogy a leve, majd hagyjuk megszáradni, végül lemossuk. A karikára szelt paradicsom a leégett, vagy más okból gyulladt (pl. pattanásos) bőr gyógyszere, hagyjuk rajta a karikákat legalább húsz percig. Egyszerre tisztít és hidratál az arcpakolás, amelyben a pépesített paradicsomot tejföllel vagy túróval, tojássárgával leverjük össze, majd felkenjük és 20 perces pihenő után lemossuk.

A paradicsom lehúzza a gyulladásokat, miközben fertőtleníti az adott területet. Mélyen tisztít, tonizál, élénkíti a bőrsejtek anyagcseréjét, savaival egyfajta radírozást végez a bőrfelületen.