A fehér tea gyógyhatásai

Először is nézzük: mi az a fehér tea? A teafogyasztók nagy része hallhatott már fekete és zöld teákról, sőt még akik főleg élvezeti okokból fogyasztják ezeket, azok is tisztában lehetnek egy-két, az egészségre is jótékony hatásaikról. Anélkül, hogy nagyon belemennénk a teakészítési eljárásokba, eláruljuk a legalapvetőbb különbségeket a felsorolt teafajták között: a különféle színekkel megjelölt teatípusok esetében más és más ideig hagyják a leszedett tealevelek normál fonnyadását (oxidációját), majd ezeken az eltérő pontokon valamilyen gyorsabb eljárással kiszárítják őket. A zöld teát rövid ideig fonnyasztják, a feketét hosszú ideig, a fehér tea pedig egy köztes út: teljes egészében napon szárítják, sőt fermentálják is.

34730678_m.jpg

Ezek után lássuk a gyógyhatásokat és egyéb előnyöket!

Mindegyik teában sok az antioxidáns, de a fehér tea tartalmazza a legtöbbet. Sőt, egyes kutatók szerint az összes teafajta közül ebben van a legtöbb ezekből a rendkívül hasznos vegyületekből. Az antioxidánsok legfőbb feladata a szabad gyök elnevezésű agresszív vegyületek semlegesítése, amelyek rombolják a sejteket és elősegítik a sejtdegenerációt. 

A fehér tea polifenoljai elősegítik a koncentrációt, koffein tartalma élénkít, gyorsítja az anyagcserét, támogatja az emésztést és kiválasztást. A fehér tea hatóanyagai (teanin és gamma amino-vajsav) rendkívül jó hatással vannak a szív- és érrendszerre, hiszen csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, megőrzik az erek rugalmasságát, optimalizálják a véráramlást és szívvédő hatást fejtenek ki (rendszeres fogyasztása felére csökkenti a szívinfarktus kockázatát). 

A különféle betegségek elleni védekezésben is számíthatunk rá, hiszen baktérium- és vírusellenes hatóanyagai támogatják a szervezet védekezőképességét, kathekin és különféle poliszacharid tartalma csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Flavonoidjai hozzájárulhatnak a rákos betegségek megelőzéséhez is. 

Sokan onnan ismerik – szűztea néven – hogy nagyon hatékony eszköz a fogyókúrában. Segíti a zsírsejtek elbontását, megakadályozza a szervezetünkben az új zsírsejtek keletkezését. A meglévő zsírsejtek raktározási képessége a teafogyasztás hatására csökken. És ha ez még nem volna elég, a kutatások során az is kiderült, hogy a zsírvisszatartásért felelős gén munkáját is befolyásolja, de elősegíti a zsírlebontók munkáját.