Dél-Amerika aranya: a mate tea

A mate teának számtalan elnevezése van, attól függően, hogy a különféle népek hogy nevezték el, amikor megismerték. A mate (jezsuiták teája, Szent Bartholomeo teája, Paraguay tea, paraguay-i fű, yerba) Dél-Amerikában őshonos, hatásait a kecsua és guaraní indiánok fedezték fel. A teát arról az edényről nevezték el, amelyben elkészítették.

14411665_m.jpg

Az örökzöld fa leveleiből és hajtásvégeiből készült, tűz mellett szárított teafüvet kb. egy évtizeddel ezelőtt kezdték el terjeszteni hazánkban, elsősorban élénkítő és fogyasztó hatása miatt. A tea történetének kezdetén – mielőtt az amerikai földrész felfedezésre került volna –, az indiánok itták forrón, hidegen, sőt amikor úton voltak, a leveleit rágcsálták, hogy lendületben tartsa őket. 

A hódító spanyolok kezdetben elutasították az „ördögtől való” italt, de amikor rájöttek, hogy másnaposság ellen is jó, megszerették. C-vitamin tartalmánál fogva skorbut ellen is hatásosnak bizonyult, sőt életmentő eszközként is szolgált bizonyos mérgezések esetén.

A mate tea az ősidőkben is olyan nagy értékkel bírt, hogy fizetőeszközként is elterjedt az indiánok között, majd később, a spanyol hódítók is zöld aranynak kezdték hívni, hiszen exportja szépen jövedelmezett számukra.

A mate tea koffeintartalma magas, így kiválóan és hosszantartóan élénkít. Egyéb növényi összetevői (csersavak, szaponinok, flavonoidok, polifenolok, aminosavak) nem csak kiváló hatással vannak az emésztésre és a belekre, de a koffein hatását is befolyásolják, így az támogatja a szellemi munkát, stimulálja a szívet és a légzőrendszert, miközben nyugtató, hangulatjavító és regeneráló hatást fejt ki. Ezek a hatásai olyan erősek és harmonikusak, hogy doppingszerként is számon tartják. 

A mate a fogyókúrázóknak is nagy kedvence, hiszen felpörgeti az anyagcserét. Részben ebből szerzi a szervezetünk a lendületet, amelyet az élénkítő hatás mellett a tea biztosít. Korábban említett C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert és hatékony antioxidáns. Többek között emiatt a C-vitamin tartalom miatt nem szabad a mate teát 100 fokos vízzel leforrázni. 

Vízhajtó hatása a veseműködést segíti elő, de támogatja a testben kialakult ödémák, vizesedés és menstruáció előtti vízvisszatartás eltávozását is.