Hányféleképpen használhatjuk fel a gyógynövényeket? – befejező rész

Szirup készítése

A szirup elkészítésének többféle módozata is van attól függően, hogy milyen céllal tesszük a készítménybe a cukrot. Vannak akik azért készítenek szirupot, mert például gyermeknek akarják adni a hatóanyagot, és ha keserű lenne, akkor igen nehéz lenne elfogadtatni a kicsivel, hogy be kell vennie. Ebben az esetben akármilyen kivonatot is csepegtethetünk az előre elkészített cukorszirupba vagy mézbe.

23177275_m.jpg

A valódi szirupban a cukor felhasználásának célja egyrészt, hogy kivonja a gyógynövény hatóanyagait, másrészt, hogy tartósítsa az oldatot (mint pl. a lekvárban). A cukor rendkívül nagy vízfelszívó képességgel rendelkezik, így tudja a növényi részekből magába szívni a nedvességet és a benne oldott hatóanyagokat is. 

A szirup elkészítésének legegyszerűbb módja a rétegezés. Ezt a fajta szirupot készíthetjük cukorral és mézzel is. A gyűjtött növényi részeket (pl. fenyőrügy, útifű levél) sterilizált üvegbe rétegezzük a cukorral vagy mézzel felváltva (kb. ujjnyi réteg kell mindkettőből). Majd hagyjuk állni, amíg a növényi részek meghalványulnak, összeesnek és végül alul folyadék keletkezik, a rostok pedig a felszínre úsznak. Ekkor gézen át szűrjük le, töltsük steril üvegbe és tároljuk a továbbiakban is hűtőben vagy hűvös karmában.

A cukor illetve méz felhasználásának meg vannak az előnyei és a hátrányai is. A cukor egyértelműen olcsóbb és nagyon erős az antibakteriális hatása, de köztudott, hogy a fogyasztása nem javasolt, mert rossz hatással van a szervezetünkre. A méz drágább, de már önmagában is gyógyszer és szupertáplálék, azaz megtalálható benne minden tápanyag, amire a szervezetünknek szüksége van.

Főzött szirupot kétféleképpen is készíthetünk. Az egyik, hogy elkészítjük a gyógynövény vizes kivonatát (lásd korábbi cikkeink), majd a leszűrt folyadékhoz teszünk annyi cukrot, hogy sűrű szirupot kapjunk és úgy újra felfőzzük egyszer. A másik, hogy eleve forró szirupba szórjuk a gyógynövényt, majd az előírt ázási idő után leszűrjük. A forró szirupkészítéshez nem érdemes mézet használni, mert a hőkezelés sok beltartalmi anyagát elbontja.