Készüljünk a napozásra gyógynövényekkel!

Egyre többet hallani arról, hogy a különféle bolti naptejek összetételével kapcsolatban kifogások merülhetnek fel. Aki szereti a természetes dolgokat, annak érdemes a nyári fényvédelmet, illetve a napozás utáni bőrápolást gyógynövényekből készült olajakkal, kivonatokkal és teákkal megoldani, mert ezek használata mellett biztos lehet abban, hogy nem tesz kárt se a bőrében, se a szervezetét nem terheli vele.

36773321_m.jpg

A napozáshoz célravezetőbb, ha gyógynövény-olajakat használunk mert az olaj védőréteget képez a bőr felszínén, így a védelem tartósabb és még a víznek is képes valamelyest ellenállni a fürdőzés során. Kiemelkedő fényvédő tulajdonságokkal rendelkezik a málnamag-olaj és a homoktövis magolaj, mindkettő faktorszáma 10 körül van. Mindannyian ismerjük a kakaó- és sheavajat, amelyek bőrápoló és bőrnyugtató tulajdonságaik mellett aránylag erős (kb. 6-os faktorszámú) védelmet nyújtanak. Hasonló erősségű a kendermag, a makadámia és a szezámmag olaja. A felsorolt olajokat bátran keverhetjük is és a keveréket érdemes kiegészíteni fizikai fényvédelmet biztosító cink-oxiddal.

Ha túlzásba vittük a napozást, a növények világában számtalan nagyszerű társat találunk, amelyekkel gondoskodhatunk a gyulladás csökkentéséről, a bőrsejtek táplálásáról. A paradicsom, az uborka és krumpli gyorsan hűsít és lehúzza a gyulladást. A paradicsomból szeleteket terítsünk el az érintett bőrfelületen, az uborkát és a krumplit reszeljük le, és vagy a pépet tegyük a bőrre, vagy facsarjuk ki a levét és használjuk borogatásként.

A körömvirágból, kamillából készült tea nyugtatja a bőrt, a rozmaring megelőzi az esetleges sebek, hámsérülések elfertőződését, stimulálja a bőrsejtek regenerációját, az új sejtek termelését. 

A borogatás alkalmazásakor jó, ha ügyelünk néhány dologra. Kellemesebb érzés lesz, ha a teát hűvös állapotában alkalmazzuk, hiszen így rögtön enyhülést hozhat. Csavarjuk ki a ruhát, mert a túl nedves borogatás feláztatja a bőrt és hozzájárulhat annak lehámlásához. Pár percenként nedvesítsük újra a ruhát. Ha befejeztük a borogatást, használjunk hidratáló, tápláló krémet, de inkább könnyebb összetételűt válasszunk (pl. aloe zselé), amely könnyen felszívódik, és hagyja lélegezni a bőrt.