Ha máj, akkor máriatövis

Ennek az egyszerű növénynek a különleges jelentőségét tükrözi a legenda, amely arról szól, hogy honnan származik a neve: amikor Mária a kisded Jézussal karján menekülni kényszerült Heródes haragja elől, út közbe megállt megszoptatni a gyermeket és melléből a tej egy a lábánál növekedő virág bokrára csurrant. A Szűz teje megfestette a növény levelének erezetét, amelynek minden példánya ezen túl tejfehér csíkos levelekkel nő azóta is.

A csodás anyatej más rendkívüli tulajdonságokkal is megajándékozta a róla elnevezett növényt. A szinte halhatatlannak mondható virág ellenáll a szárazságnak és a melegnek is, sőt óriási tüskéivel a legelésző állatokat is képes elűzni. Gyógyhatásának erejéről elsőként csak annyit mondanánk el, hogy akár a gyilkos galóca mérgezését is képes ellensúlyozni, olyan erős a méregtelenítő és sejtregeneráló hatása.

49932308_m.jpg

Mi az a szilibinin?

A szilibinin a szilmarin elnevezésű flavonoglikán vegyület alkotórésze. Ez a vegyület a Máriatövis legfontosabb alkotórésze, amely rendkívüli antioxidáns hatással bír, ugyanakkor védi a sejtmembránokat, és elősegíti a megsérült sejtek regenerációját.

A Máriatövis ennek megfelelően több szempontból is védi a májat, amelynek feladata a szervezetünkbe kerülő mérgek kiválasztása. Egyrészt elősegíti a méreganyagok elbomlását, másrészt provokálja a májsejtek regeneráló folyamatait, és gondoskodik az új májsejtek keletkezéséről is. Támogatja a májban található ún. hepatocytákat abban, hogy a májsejtek membránját átjárhatatlanná tegyék a mérgező vegyületekkel szemben.

A Máriatövis hatóanyagai – nem csak a szilibinin, hanem a keserűanyagok és illóolajok is – élénkítik a májműködést, elősegítik az epetermelést. A legújabb kutatások szerint a felsorolt pozitív hatásokat nem csak a májra, hanem a vesére (amely a méregtelenítés másik fontos szerve) is kifejti, így a hétköznapi mérgekkel – mint a gyógyszerek, kemoterápia – és más toxikus anyagok, pl. alkohol, cigaretta, adalékanyagok, levegőszennyezés szemben átfogó védelmet nyújt a szervezetünk számára.

A szilibinin szerepet játszik a különféle májbetegségek – sárgaság, fibrózis, hepatitis, cirrózis, zsírmáj – kezelése során is.