A komló nem csak a sör egyik fontos összetevője

Mindannyian ismerjük a komló miniatűr tobozhoz hasonló zöld terméskéit, ha máshonnan nem is, a sörösdobozokra kerülő címerekből. Ezek a termős virágzat elvirítása után keletkeznek a mindenhol megtalálható kétlaki kúszónövényen. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a sörben nem csak fanyar íze, de más hatásai miatt is helyet kaphat.

10516603_m.jpg

A komló termése tulajdonképpen megnövekedett murvalevelekből és takarópikkelyekből áll, amelyek belső felén mirigyszőrök helyezkednek el. Ezek termelik az értékes hatóanyagokat tartalmazó nedvet, amelyben lupulon és humulon található. Ezek biztosítják a kesernyés ízt, az étvágygerjesztő és nyugtató hatást, továbbá tartósítják a belőlük készült sörfőzetet.

A komló cseranyagai nyálkahártya-összehúzó hatásúak, miközben elősegítik az emésztést, javítják az étvágyat. A termés illóolajakat is tartalmaz, ezek aromája kiegészíti a vele készült sör ízvilágát, miközben a termés gyantatartalma a sör habját keményíti, tartósítja.

A szárított komlótoboz őrleménye különleges kiegészítő lehet a konyhában is. Tápanyagainak széles köre igen tápláló, fanyar-kesernyés íze az ételekben gyümölcsös (meggymagos) diós aromát csempész.

A felsorolt összetevőkön kívül az enzimjeinek is köszönhető idegnyugtató hatása, amit ilyen célra készülő termékekben más, szintén nyugtató hatású gyógynövényekkel szoktak kombinálni a hatékonyság érdekében. Ilyen lehet a macskagyökér, angelikagyökér, katángfű, orbáncfű, tavaszi kankalin, citromfű, levendula. Alvászavarok kezelésére is ajánlható, sőt fogyasztásával vigyázni kell autóvezetés és más veszélyes tevékenységek mellett nem ajánlott, mert álmosít, bágyaszt.

Túlzott idegi érzékenység, depresszió, szorongás, ideges görcsök ellen is hatásos. Nyugtató hatása kiváló ellenszere az ideges eredetű hasmenésnek, a stressz okozta gyomorpanaszoknak is. A komlótea a menopauzával összefüggésben jelentkező hangulatingadozás kezelésére is kiváló. A komló kiszárított tobozkáit vászonzacskóba téve az ágyunk mellé is helyezhetjük, könnyű, nyugodt álmot biztosít.