Milyen teát vigyen a gyerek az iskolába?

Bár a mai szülők gyermekkorában ez nem volt még divat, napjainkban már sokszor okoz gondot, hogy mit igyon a gyermekünk az iskolában, óvodában. Sajnos a mai fogyasztóközpontú világban a gyermekekre is mindenhonnan áramlanak a reklámok, és mivel ők sokkal védtelenebbek, mint a felnőttek, bizony könnyen elcsábulhatnak. A szénsavas üdítőitalok, a palackozott gyümölcslevek, bár finomak, nem mindig jelentenek megfelelő választást. Miért? Mert gyakran az egészségesnek mondhatónál sokkal több cukrot (színezéket, és más szintetikus adalékanyagot) tartalmaznak, és a természetes összetevőik aránya igen kicsi.60110715_l.jpg

Jobban tesszük, ha vásárolunk a gyermeknek egy mutatós és vagány kulacsot (lehetőleg tényleg olyat, amelyért mindenki irigyelni fogja), és otthonról küldünk vele olyan italokat az iskolába, amelyekről biztosan tudjuk, hogy jók és egészségesek.

Ezek közül a különféle, gyermekeknek szóló (koffeinmentes és nagyon erőteljes gyógyhatású hatóanyagot sem tartalmazó) teák, teakeverékek képezik az egyik legjobb, legízletesebb, és legváltozatosabb választást. A teát igény szerint cukor helyett ízesíthetjük mézzel vagy természetes édesítőkkel, mint pl. stevia.

Nézzük, milyen teák közül válasszunk! A különféle gyümölcsökből készült teákat javasolt úgy kiválasztani, hogy a  téli időszakban melegítő hatású, a meleg nyárban pedig hűsítő hatással rendelkező növényeket kombinálunk össze. Az előbbiek közé tartozik a fahéj és a szegfűszeg, miközben az alma és a hibiszkusz a téli időszakban olyan fontos C-vitamint és antioxidánsokat tartalmazza. Az utóbbiak közé tartoznak a citrusok, és a menta.

A szellemi teljesítmény növeléséhez, 12 éves kor felett belecsempészhetünk a keverékekbe olyan gyógynövényeket, amelyek javítják az agy vérellátását, mint például a galagonya, tyúkhúr. Jó szolgálatot tehet a teakeverékekben megjelenő levendula, amely nem csak ellazít és nyugtat, de természetes antibiotikumként is viselkedik. A narancs olaja is nyugtató, sőt az idegesség szellemi stressz tüneteinek csökkentésére is használják.