Hányféleképpen használhatjuk fel a gyógynövényeket? 2. rész

A cikksorozat előző részében volt már szó a hideg vizes áztatásról, azaz a macerátum-készítésről. Ázalékot vagy kivonatot készíthetünk azonban alkohollal és olajjal is, ezekről lesz szó a későbbiekben.

Azt, hogy milyen közeget választunk a kivonat elkészítéséhez, elsősorban azon múlik, hogy milyen hatóanyagokat szeretnénk kivonni az adott gyógynövényből (a hatóanyag vegyülete vízben, zsiradékban vagy alkoholban oldódik leghatékonyabban). Nem ritka az sem, hogy egy adott gyógynövény esetében többféle eljárást is alkalmazunk, majd a végén a kivonatokat összeöntjük (természetesen ilyenkor gondoskodni kell az alapanyagok megfelelő keveredéséről is), mert többféle hatását is alkalmazni akarjuk.

38742120_m.jpg

Alkoholos kivonatok

Az alkoholos kivonatok elkészítését általában nem 100%-os alkohol (etanol) felhasználásával javasolják elkészíteni. Az ideális alkoholfok kb. 70%, de ha nem tudunk gyógyszertári alkoholt beszerezni, vagy ragaszkodunk a természetes alapanyagokhoz, kiválóan megfelel egy jó minőségű bor (10-11%) vagy mondjuk vodka (40%) is.

A XIX. században óriási divatja volt az ún. gyógyboroknak, amelyekben különféle gyógynövényeket „maceráltak” és általában az elfogyasztásuk sem okozott kellemetlenséget. Napjainkban egyre nagyobb teret nyernek a hagyományos módszerekkel otthon is elkészíthető gyógynövényes likőrök, mint pl. a zölddió likőr.

Az alkoholos macerátum elkészítéséhez a frissen szedett gyógynövényt használjuk, amelynek szedésénél nagyon ügyeljünk, hogy mindenféle szennyezőanyagtól mentes legyen (úgy a levegőből, mint ahogy a földből vagy vízből is). A leszedett gyógynövényt alaposan mossuk meg, majd óvatosan rázzuk le és hagyjuk teljesen megszáradni. Ehhez terítsük el konyhai törlőpapíron, és pár óránként forgassuk is meg. 

A növényt nem szükséges feldarabolni, hiszen hosszú ideig fog ázni. Tegyük egy széles szájú befőttes üvegbe, amelyet előzetesen kifőztünk. Öntsük le úgy, hogy teljesen ellepje az alkohol (ne maradjon levegőn része, mert megpenészedhet!). Hagyjuk állni két-három hetet, majd gézen át szűrjük le. A gézt nyomkodjuk ki, mert sok hatóanyagot tartalmazhat, majd szűrjük le újra, immár sűrűbb szűrővel (pl. vásznon át).

Ami az adagolást illeti, 1 dl alkoholhoz 10-15 g gyógynövényt számítsunk. A macerátumot barna, légmentesen zárható üvegben, hűvös helyen tároljuk, és az elkészítés közben nagyon ügyeljünk a sterilitásra.