Hányféleképpen használhatjuk fel a gyógynövényeket? 3. rész

Ígéretünkhöz híven most az olajas macerátum elkészítésének módjáról, azaz a hideg olajas áztatás folyamatáról lesz szó. 

Vannak olyan gyógynövények amelyek hatóanyagai zsírban oldódnak, így azok kivonásához olajos közegre van szükség. Ehhez alkalmazzuk az olajban áztatást, amelyhez minden esetben csak tiszta, hidegen sajtolt és adalékanyag-mentes olajat használjunk fel. A legjobb, ha mind a növény, mind a felhasznált olaj bio környezetből származik, de legalábbis győződjünk meg arról, hogy egyiknek az alapanyagait se érte szennyeződés.

16577760_m.jpg

Milyen drogokból készítsünk olajos kivonatot? Olyanokból, amelyek megcélzott összetevői között többek között növényi szterolok (ezek olyan növényi összetevők, amelyek nagyon hasonlítanak az emlősök szervezetében megtalálható koleszterinhez, más néven fitoszterinek), zsíroldékony festékanyagok (pl. klorofill, karotinoidok), zsírban oldódó vitaminok vannak. A felsorolt alapanyagokból látszik, hogy nem csak gyógynövényeket érdemes zsíros közegben „macerálni”, hiszen az egyik legmagasabb karotin-tartalmú növény a sárgarépa, amely szintén kiváló alapanyag ehhez az eljáráshoz.

Sajnos van, ahol az interneten olyan receptet találunk, mely szerint friss növényekből kell készíteni az olajos macerátumot. Az igazság ezzel szemben az, hogy jó, ha frissen szedett alapanyagot használunk, de az olajba kerülés előtt érdemes kiszárítani, mert a növényben található magas víztartalom miatt bizony megromolhat az egész készítmény a hosszú állási idő alatt. Pl. a sárgarépát nagyon finom reszelőn kell lereszelni és legalább addig szárítani, amíg a tömegének a felét elveszti.

Ha készen állunk a macerátum összeállítására, fertőtlenítsünk ki egy befőttesüveget, tegyük bele a választott növényi részeket, majd öntsük fel az olajjal. Nem kell légmentesen lezárni, de arról gondoskodjunk, hogy ne pottyanhasson vagy mászhasson bele semmi (papírral vagy több réteg gézzel kössük le).

4-5 hétig hagyjuk állni (közben minden nap érdemes felkeverni vagy felrázni), érdemes napra tenni vagy meleg szobában elhelyezni. Végül szűrjük át gézen, és a fennakadó növényi részeket a gézzel együtt ne felejtsük el kifacsarni. Végig nagyon ügyeljünk a higiéniára!