Hogyan lábaljunk ki a megfázásból gyógynövények segítségével?

Akár tetszik, akár nem, nyakig benne vagyunk az őszben, és nagyon úgy tűnik, hogy meglehetősen szeszélyes hideg évszak vár ránk. Talán a változékony időjárás még több kockázatot rejt, mint amikor egyértelműen és tartósan hideg van, hiszen a zord időben a kórokozók is lelassulnak, míg az enyhülések idején vidáman szaporodnak és fertőznek.

50980848_l.jpg

Akármennyire is igyekeztünk a nyári időszakban friss és tartalmas ételekkel, változatos étkezéssel felturbózni az immunrendszerünket, sajnos – főleg ha közösségbe járunk –számítanunk kell arra, hogy a megfázás, nátha, köhögés vagy súlyosabb esetben az influenza nem várt vendégként nálunk is megfordul majd. Hogyan segítsük a szervezetünket a vírusokkal és baktériumokkal való küzdelemben, majd a regenerálódásban?

Válassz a boltban olyan teakeveréket, amelynek alkotóelemei között csipkebogyó, hibiszkusz, bodza, lándzsás útifű, kamilla, kakukkfű, echinacea és hársfavirág kap helyet. Nézzük részletesen, melyikre miért van szükség!

A csipkebogyó és hibiszkusz rendkívül magas C-vitamin tartalommal bír. Ez az antioxidáns hatású vegyület csökkenti a szabadgyökök számát a szervezetünkben, gyulladáscsökkentő és segíti a sejtek regenerációját is. Erősíti a szervezet védekező rendszerét.

A lándzsás útifű közismerten a felső légutak nagy barátja. Elmulasztja a köhögést, felszakítja a váladékot, bevonja a nyálkahártyát antibakteriális hatású összetevőivel. A bodza izzasztó hatású, amivel a szervezet méregtelenítését segíti elő, valamint hozzájárul a lázas állapotok megszűnéséhez. Köptető és gyulladáscsökkentő. A kamilla hatása hasonló, gyulladást csökkentő hatását talán egyik gyógynövényünk sem múlja felül.

A hársfavirág egyik legnagyobb erőssége a nyálkahártyát összehúzó cseranyag. Csökkenti a felső légúti megbetegedéssel járó gyulladásokat, elősegíti a váladékképződést és annak távozását is. A kakukkfű görcsoldó hatású, így köptető hatása mellett is megakadályozza köhögőrohamok kialakulást, nyugtató hatásával pihentető álmot biztosít. Kiemelkedő fertőtlenítő hatásával megelőzhetjük, hogy megfertőzzünk másokat.

A bíbor kasvirág (echinacea) az egyik legerősebb immunrendszer-erősítő gyógynövény. Nagyon hatékony a stratégiája a betolakodókkal szemben: molekulái hozzákötődnek az adott vírushoz vagy baktériumhoz, majd felhívják a fagocitáink figyelmét – hahó, itt vagyunk, ide gyertek! Fokozza a falósejtek aktivitását és erejét is.