Hogyan segíthetnek a gyógynövények, ha túlzásba esünk az evéssel karácsonykor?

A karácsonyi időszak az egyik legfontosabb ünnepkör az évben. Több ok miatt is szeretik kicsik és nagyok: a családi együttlét, a rég nem látott rokonokkal és barátokkal való találkozás, a fenséges ünnepi ebédek és vacsorák, ínycsiklandó desszertek mellé már igazán csak a boldogság netovábbját jelentik az ajándékok.

46011245_l.jpg

Ebben az időszakban szinte mindenki életmódja felborul, bármilyen szigorúan vagy odafigyelve tartja be a hétköznapokon az egészséges táplálkozás feltételeit. Hiába válogatjuk meg alaposan, hogy mit eszünk, ha vendégeket várunk vagy vendégségbe megyünk nem illik, nincs szívünk vagy nincs lehetőségünk válogatni, kerülni a hagyományos ünnepi étkek fogyasztását.

Sokat eszünk és egyáltalán nem a hétköznapi vagy kímélő ételek közül. A téli időszakra jellemző fűszeres, nehéz, húsos ételek mellett (amelyek ünnepekkor még rafináltabb, gazdagabb változatban kerülnek az asztalra) erősen megnövekszik az elfogyasztott desszertek aránya, sőt az alkoholfogyasztás is.

Akinek érzékenyebb az emésztőrendszere, az hamar meg is érzi a „tivornyázás” hatásait vagy épp csak azt, hogy olyan ételeket eszik, amelyekhez nincs hozzászokva. Érdemes még a kihívásokat rejtő időszak kezdete előtt felkészülni: olyan teákat vagy táplálék-kiegészítőket beszerezni, amelyek több oldalról támogatva akadályozzák meg a kellemetlen tünetek kialakulását. Ilyen az Ukko Pocak teája, amely gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt enyhülést hoz a panaszok idején.

A gyömbér az egyik legközismertebb emésztésserkentő gyógynövény és fűszer. Erős, jellegzetes íze és ízfokozó hatása mellett ez adja a létjogosultságát annak, hogy fűszeres ételeknek gyakori összetevője. A gyömbér elősegíti az emésztést biztosító váladékok (nyál, gyomorsav, epe) kiválasztását, fokozza az anyagcserét, erősíti a bélműködést és csökkenti a puffadást. Hányinger elleni hatása miatt utazáshoz is ajánlják.

A kamilla a gyömbérhez hasonlóan gyulladáscsökkentő hatással is bír. Ezen kívül görcsoldó és nyugtató hatású is, elősegíti a puffadás megelőzését vagy szükség esetén szélhajtó hatású. Elősegíti az epe munkáját és fertőtlenítő hatásával megelőzi a gyomor hurutos megbetegedéseit.

A hibiszkusz néhány jellegzetességében átfedést mutat a kamillával, hiszen enyhe nyugtató és vérnyomáscsökkentő hatása mellett javítja az epe működését is. Támogatja a máj méregtelenítő munkáját, vitaminjaival és flavonoidjaival küzd a szervezetünkbe bekerülő szabad gyökök ellen.

A csipkebogyó is tartalmaz vitaminokat és antioxidánsokat, továbbá magas rosttartalmával elősegíti az emésztést is. Cseranyagai karban tartják a nyálkahártyát és hozzájárulnak, hogy az elfogyasztott ételek maradéktalanul felszívódjanak.