Ehető virágok, különleges receptek

Bár a virágok élelmiszerként való elfogyasztásának gondolata sokak számára idegen még hazánkban, ha jobban belegondolunk mindannyian ismerünk ehető virágokat. Nem kell olyan elvetemült dolgokra gondolnunk, mint az utóbbi években divatba jövő levendulafagyi, rózsalekvár vagy ibolyás csokikrém. Talán nincs is olyan, aki ne kóstolta volna már a bodza-, akác- vagy orgonaszörpöt, esetleg a rántott bodzatányért. Akinek ezek idegenek, az is egészen biztosan ivott már kamillateát.

19557093_m.jpg

Bár nem minden virág ehető, vadvirágaink, bokraink és nemesített kerti növényeink között is találunk olyanokat, amelyek virága teljes egészében vagy csak szirmai révén fogyasztható. Sok virágból tea készül (hibiszkusz, bodza, hársfa stb.), másokat gyümölcssalátákban és édességekben láthatjuk viszont (levendula, tök, rózsa, szegfű, ibolya), vannak azonban olyanok is, amelyek íze a sós ételekhez passzol igazán (sarkantyúka, pitypang, büdöske, krizantém, körömvirág, hagymavirág, sásliliom). 

Számos virág gyógyhatással is bír. A bodza izzasztó, a hársfavirág gyulladáscsökkentő és a felső légutakat tisztítja, a sarkantyúka az antibiotikumhoz hasonló vegyületet tartalmaz. A bíbor kasvirág vagy közismert nevén echinacea gyulladáscsökkentő, köptető és fertőtlenítő hatásával már az 1600-as évektől kivívta pl. az indiánok megbecsülését.

Kevéssé ismert, hogy az ágyásvirágként ismert árvácska virágai is bátran fogyaszthatóak (persze csak akkor, ha tiszta helyről származnak, azaz autóút mellől, városi ágyásból semmiképp). Nézzünk még néhányat a környezetünkben díszként alkalmazott virágok közül, amelyeket ritkábban emlegetnek az ehető virágok között: büdöske, a tulipán szirmai, primula, krizantém, sásliliom, begónia.

És hogy milyen íze van az ehető virágoknak? Érdemes őket megkóstolni, hiszen változatos, sokoldalú és nem túlságosan tolakodó ízükkel igazi izgalmat, változatosságot adnak az ételeinkhez. Az árvácska íze a mentáéra emlékeztet, a begónia citromos, a büdöske íze a sáfrányéhoz hasonlatos, a pitypangé a szamócára, a szegfűé a szegfűszegre emlékeztet, a primula és a tök kifejezetten édes. A krizantém mustáros, kesernyés, a körömvirág és a sásliliom salátaízű, a sarkantyúka borsos, a tulipán uborkás-ropogós.