Egy egzotikus virág az egészségünkért: hibiszkusz

A hibiszkusz, mint összetevő számos teakeverékben megtalálható. Részben azért, mert szép pirosas, rózsaszínes vagy lilás színt ad a teának, részben pedig azért, mert kellemesen savanykás ízével jól kiegészíti és kiemeli az egyéb ízeket, kellemesen hűsít.

55466724_l.jpg

Tényleg csak ennyi lenne az oka a népszerűségének? Aligha! Kevesen tudják, hogy a hibiszkusz számtalan fajtája igazi kincsesbánya a tápanyagok és a gyógynövényekre jellemző hatóanyagok szempontjából!

Ahogy a címben említettük, C-vitamintartalma kiemelkedően magas. Sajnos, ha olyan teakeverékben alkalmazzuk a hibiszkuszt, mint összetevőt, amelyet forrázni kell, ennek a rengeteg C-vitaminnak csak egy részét élvezhetjük, mivel a hő hatására a forrázás során ez a vitamin könnyen elbomlik. Ha C-vitaminforrásként szeretnénk alkalmazni, akkor keverjük csipkebogyóval és áztassuk hidegen egy éjszakán át, majd fogyasztás előtt langyosítsuk testmelegre.

A téli C-vitamin szükséglet kielégítésére szolgáló, természetes összetevőket tartalmazó kapszulák általában hibiszkusz és csipkebogyó kivonatából készülnek. Ennek oka az, hogy ebben az esetben nem csak a C-vitamin tartalom számít, hanem a többi összetevő hatása is, amelyek segítenek megőrizni szervezetünk egyensúlyát a hideg idő okozta kihívások között is.

Az említetten kívül bőségesen tartalmaz B-vitaminokat, béta-karotint (ami az A-vitamin előanyaga), ásványi anyagokat (kalcium, magnézium, vas). Flavonoidjai erősítik az immunrendszert, csökkentik a koleszterinszintet és javítják a szív- és érrendszer általános állapotát. Antociánjai erősítik az érfalakat és más kötőszöveteket is (ennek köszönhetően az erős menstruáció, a gyakori orrvérzés és véraláfutás esetén is sikerrel alkalmazható). E két vegyület antioxidánsként is működik, így hibiszkusz-tea fogyasztása hozzájárul a testünk szabadgyököktől való megtisztításához is.

Csökkenti a hisztamintermelést, így csípések, allergia esetén hamar enyhíti a tüneteket, sőt migrénes fejfájás esetén is nagyszerű segítség. Gyulladáscsökkentő és antivirális hatása nem csak a felső-légúti fertőzések esetén hatékony, de segít izmaink és ízületeink regenerálódásában is. Az említett tulajdonságai, vizelethajtó hatásával kiegészülve alkalmassá teszi arra is, hogy a húgyúti fertőzésekkel szemben is felvegye a harcot.

A hibiszkusz tea fogyasztásának semmilyen veszélye nincs, kisgyermekek, várandós és szoptató nők is bátran fogyaszthatják.