Szív(esen) galagonya

„Őszi éjjel izzik a galagonya...” mindannyian ismerjük a Weöres Sándor verse alapján elterjedt gyermekdalt. Bizony, a galagonyán már régen megjelentek a piros bogyók és nemsokára a levele is pirulni kezd, hogy aztán késő ősszel mint egy óriás rőzsemáglya világítsa be az éjszakát.

54270559_m.jpg

A galagonyabokor eleinknél természetes kerítésként szolgált, hiszen hatalmasra növő bokrának ágain több centis tüskék díszelegnek, egyes fajainak virága dögszagot áraszt, így naná, hogy elriasztja a betolakodókat. Krisztus töviskoszorúját is galagonyaágakból készítették, így sokáig a balszerencse, a halál és a kiszolgáltatottság szimbóluma volt ez az egyébként rendkívül széles gyógyhatás-spektrummal rendelkező növény.

A galagonya virágát, levelét (hajtásvégét) és bogyóját is felhasználják a gyógyító teakeverékek elkészítése során, hiszen mindegyik nagy arányban tartalmazza jó hatású összetevőit.

A galagonya legfőbb hatásterülete a szív és környéke. Ezt a szervünket képes megvédeni, a betegségeivel kapcsolatos kockázatokat csökkenteni, akut esetben a harmóniáját helyre billenteni, sőt betegségek esetén hozzájárulhat a tünetek csökkentéséhez. A galagonya bár rendkívül kíméletes hatású növény – pl. alacsony vérnyomás esetén sem ellenjavallt –, kismamák várandósság és szoptatás idején kerüljék a használatát.

A galagonya rendszeres fogyasztás mellett segíti a szív munkáját, támogatja szívelégtelenség, ritmuszavar esetén, megkönnyebbülést hoz, ha hajlamosak vagyunk anginás görcsökre. Tágítja az ereket, miközben rugalmassá és tisztává teszi a falukat, jó hatással van a koleszterin-háztartásra. Fokozza a keringést nem csak a szív koszorúerekben, de a távolabbi érhálózatban, sőt a mikrokeringésben is. Erősíti a szívizmokat, nyugtatja és stabilizálja a szívműködést.

Természetesen nem csak a szívre van jó hatással, gyulladáscsökkentő hatása a gyomorban is érvényesül, sőt gyomor- és epedaganat kezelésében is eredményes lehet. Általános stresszoldó és nyugtató hatása is van, amellyel például a hölgyeknek jelenthet nagy segítséget a változó kor hangulatingadozásai közepette.