Karácsony: hangolódjunk teával

Bármelyikünket megkérdezik, hogy milyen illatok képezik a karácsonyi készülődés elmaradhatatlan részeit, álmából felkeltve is sorolni fogja: fahéj, szegfűszeg, alma, gyömbér, narancshéj, vanília, mézeskalács, fenyő, csillagánizs stb.. Ha ezeket a fűszereket, illóolajokat vagy természetes illatkomponenseket bárhol bármikor megérezzük, azonnal a tél végi ünnepek varázslata, a fadíszítés, a hulló hó és az ajándékbontogatás jut az eszünkbe.47235414_l.jpg

Amióta az eszünket tudjuk, ezek az illatok a téli ünnepekhez kapcsolódnak, így ha bármikor ezek hangulatára vágyunk, kortyoljunk olyan teakeveréket, amelynek a felsorolt összetevők a részét képezik. De vajon miért pont ezek a fűszerek kapcsolódnak a tél leghidegebb időszakához?

Hát pontosan azért, mert ezek a fűszerek nem csak a lelket, hanem a testet is melengetik. A fahéj és szegfűszeg, a gyömbér és az ánizs felpörgeti az anyagcserét, javítja a szénhidrátok elégetését a szervezetünkben, így adva belső meleget a fagyoskodóknak. Mindemellett a téli egészségmegőrzést is támogatják, az almahéjjal és a citrusokkal, valamint a hibiszkusszal kiegészülve, hiszen nem csak magas vitamin- és antioxidáns-tartalmukkal, de fertőtlenítő hatásukkal is megelőzik a fertőzéseket, megbetegedéseket.

És vajon miért él a képzeletünkben a forró téli teakeverék takaró alatt való kortyolgatása olyan békés és vonzó képként? Mert a hibiszkusz és a narancs lazító, idegnyugtató összetevőket is tartalmaz, amelyek segítik a pihenést, regenerálják a leterhelt idegrendszert.

A fahéj és a szegfűszeg nagy barátunk lesz majd a karácsonyi vendégeskedések idején is, hiszen támogatják az emésztőszervek munkáját, csökkentik az émelygést és a hányingert, csökkentik az étvágyat, így a következményektől sem kell majd tartanunk.

Ezekkel az összetevőkkel egyébként lakás-illatosítót is készíthetünk az adventi időszakban. Mindössze arra van szükség, hogy szárított almahéjat, fahéjat, szegfűszeget, csillagánizst, borókabogyót egy kis fazékba szórunk, felengedjük kevés vízzel és lassú tűzön melegítsük.